Poreč

U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium.

Od 1267. godine, pa narednih pola milenija, Porečom gospodari Venecija, za kojom ostaju najljepše palače u gradu, 1363. nastaje gradski statut, a u 15. st. grade se, tada najsuvremenije, osebujne i do danas dobro očuvane istočne (kopnene) kule i zidine. Najznačajniji spomenik kulture ostavio nam je Bizant - Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz 6. stoljeća. Danas Poreč broji 19.920 stanovnika. Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, te prirodnih i kulturnih ljepota, danas je, jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. Gospodarsko je središte područja u kojem svoju djelatnost obavljaju 2075 poslovnih subjekata - 1300 registriranih obrtnika i 775 pravnih osoba. Nezaposlenost u Gradu Poreču je daleko ispod državnog prosjeka od 16.80%, i iznosi 6,08% sa sezonskim učincima te 9,60%, bez sezonskih učinaka, uz evidentan trend pada. Osnovna gospodarska grana je turizam, s kojim pozitivno koreliraju trgovina, graditeljstvo  i poljoprivreda. Potencijale za budući održivi razvoj, Grad Poreč vidi u tri točke:

  • produženju trajanja turističke sezone kroz uspješan menadžment turističke destinacije
  • balansiranju odnosa uslužnih i proizvodnih djelatnosti, poticanja izvoza, što rezultira smanjenom ovisnošću gospodarstva o jednoj grani-turizmu
  • ulaganje u infrastrukturu i aktivnosti očuvanja okoliša, koji je jedan od ključnih atrakcija ovog područja

Poreč

Poreč

Предложение недвижимости в Порече