Rovinj

Rovinj gradić u Hrvatskoj, na zapadnoj obali Istre, na 45° 01' geografske širine i 13° 38' geografske dužine istočno od Greenwicha. Jedan je od devet gradova u Istarskoj županiji koja pokriva gotovo cijeli istarski poluotok, i čija površina iznosi 2.815,09 km2 ili 5% Republike Hrvatske.

Prema popisu stanovništva 1991., Istarska županija broji 204.346 stanovnika u 71.185 domaćinstava, gustoća naseljenosti je 73 st./km2 a prosječan broj članova u obitelji je 2,87. Od navedenog broja stanovnika 158.726 su katolici. Županijski centar je Pazin, dok je najveći grad Istarske županije Pula kao turističko, kulturno i gospodarsko središte. Poljoprivreda uz ribarstvo podmiruje sve županijske potrebe, a turizam je osnovna gospodarska djelatnost s 205.000 turističkih postelja, što čini 28% hrvatske ponude.

Istra je čudesno lijepa. Ljepotu nalazimo u sjaju prapovijesnih gradina, antičkih spomenika, u srednjovjekovnim gradićima, u pejsažima, moru, ljudima, selima i gradovima.

Rovinj, prelijep gradić, biser Istarskog poluotoka, sa burnom poviješću i prekrasnom sadašnjošću. Stari dio naselja leži na poluotoku, a grad se prvi put pominje pod nazivom Ruigno, Ruvigno, Ruginio u Cosmographiji Anonimnog Ravenjanina koji nam daje prikaz Istre u IV. i V. st.

Grad Rovinj ima, prema popisu 1991., 12.910 stanovnika od čega 1.761 pripadnika talijanske nacionalne zajednice. Klima je mediteranska. Prosječna temperatura siječnja je 4,8°C a srpnja 22,3°C. Srednja godišnja temperatura iznosi 16°C. Temperatura mora je od sredine lipnja do sredine rujna viša od 20°C. Srednja godišnja temperatura mora je 16,6°C. Prosječno osunčavanje, izraženo u satima, iznosi 2.393,3. Od sredine svibnja do sredine rujna sunce sija dnevno duže od 10 sati. Godišnje padne 940 mm kiše a godišnji prosjek vlage iznosi 72%. Vegetacija je suptropska.

Područje grada Rovinja graniči s općinama Bale, Kanfanar, Sv. Lovreč i Vrsar. U rovinjskom arhipelagu nalazi se 22 otočića od kojih, Sv. Andrija i Sv. Katarina kao najveći i najljepši. Posebno vrijedni i zaštićeni objekti prirode, specijalni rezervati na području Rovinja su: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskog kanala i dio Limske drage, park šuma "Punta Corrente", močvara Palud, Romualdova pećina na južnoj strani Limskog kanala i kamenolom "Cave di Monfiorenzo" svojevrstan geološki "spomenik prirode".

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Real estate offer in Rovinj

Multiple building plot 3900m2, Rovinj
Land plot
Old city of Rovinj, townhouse Foe Sale, furnished, 100 m from the sea!
House
Exclusive location,Rarity on the market Special offer
New house, ground floor, basement, Rovinjsko Selo
House
Rarity on the market
Rovinj, office building 1260.41 m2
Business premises